admin | 20 października, 2016 |
Luksusowa marka, której historia sięga aż XIX wieku, kiedy to Frédéric Boucheron założył swój pierwszy sklep z biżuterią pod paryskimi arkadami Palais Royal. Jego projekty szybko zdobyły renomę wśród francuskiej arystokracji, a sam Boucheron zyskał niesłabnącą przez lata sławę w dziedzinie sztuki jubilerskiej.
W 1988 roku na rynku pojawiła się pierwsza perfumeryjna kompozycja marki, zainspirowana rzemiosłem złotników z Place Vendome. Kolejne zapachy również nawiązują do jej głównej specjalizacji – zarówno w szlachetnych zestawieniach nut zapachowych, jak i ozdobnych flakonach, inspirowanych biżuterią.
Poznajcie najsłynniejsze perfumy Boucheron!
Pełna elegancji klasyka z 1988 roku. Orientalno – kwiatowa kompozycja o niezwykle bogatym bukiecie zapachowym. Dominujące nuty stanowią: tuberoza, ambra, cywet, madagaskarski ylang-ylang, kwiat pomarańczy, nagietek, drzewno sandałowe, jaśmin, narcyz oraz indyjska wanilia. W środkowej części projekcji ujawnia się benzoes, mech dębowy, pomarańcza, tangeryna, fasola tonka i geranium. Subtelniejsze akcenty stanowią: liść czarnej porzeczki, korzeń irysa, bazylia, piżmo, cedr, cytryna, bergamotka i konwalia.
Kwiatowo – owocowy zapach w letnim wydaniu. Otwiera go jabłko, jaśmin i truskawka, uzupełnione grejpfrutem oraz tangeryną. Pomarańcza, białe piżmo, róża i cytryna stanowią środkową część projekcji, zaś w tle delikatnie przewija się aromat drzewa kaszmirowego, brzoskwini, karmelu, wanilii i cedru.
Słodka, orientalna kompozycja z dominującą nutą białych kwiatów. Najmocniej wyczuwalny jest tutaj miód, jaśmin i kwiat pomarańczy, zaraz za nimi podąża karmel, benzoes i różowy pieprz. Piwonia, tangeryna, róża i cedr stanowią końcowy akcent. Mimo obecności białych kwiatów zapach najlepiej sprawdza się jesienią i zimą. Lżejsza jest natomiast wersja EDT: tutaj piwonia gra pierwsze skrzypce w towarzystwie yuzu, piżma oraz irysa. Pozostałe składniki to: osmantus, róża, bardzo subtelny cedr i jaśmin.
Orientalno – przyprawowe perfumy o ciepłym korzennym wyrazie, wydane w 1988 roku. Główną nutą jest tutaj cynamon w towarzystwie fasoli tonka, benzoesu i goździka. Kardamon, jaśmin, paczula i cedr stanowią środkową część projekcji, zaś róża i cytrusy to jedynie subtelny akcent w całej kompozycji.
Wiosenno – letnia kompozycja o drzewno – kwiatowo – piżmowym charakterze z cytrusową nutą. Nutami głowy są: cytryna, lima i liść fiołka. W sercu kryje się jaśmin wielkolistny i róża. Bazę stanowi cedr, drzewo kaszmirowe i piżmo.
Cytrusowo – aromatyczne perfumy z 1991 roku. Otwiera je cytryna, bergamotka i werbena cytrynowa, uzupełnione mchem dębowym, kadzidłem, wetywerią i pomarańczą. Delikatnie zaznacza się lawenda, róża, drzewo sandałowe, ylang-ylang i jaśmin. Pozostałe składniki są mniej wyczuwalne – należy do nich goździk, piżmo, bazylia, ambra, benzoes, konwalia, fasola tonka oraz korzeń irysa.